AANBOD

Afwijkende mondgewoonten

Wist je dat jouw mondgewoonten effect hebben op jouw gehele gezondheid?

De vormgeving van de mond en de positie van de tanden worden voor een groot deel bepaald door de functie van de spieren in en rond de mond. Afwijkende mondgewoonten kunnen dit evenwicht tussen de spieren onderling verstoren. Vaak vallen er afwijkende mondgewoonten op, met een afwijkend gebit, een afwijkende lichaamshouding en/of een afwijkende uitspraak als gevolg.

Oromyofunctionele therapie

Oromyofunctionele therapie is een oefentherapie gericht op het afleren van deze gewoonten en het aanleren van de correcte gedragingen, vaak in overleg met een behandelend tandarts of orthodontist. De therapie pakt daarmee de oorzaak aan van één of meerdere problemen en niet alleen de gevolgen van het verkeerde evenwicht. Om de kans op slagen van de therapie te verhogen, is er telkens een ouder bij de therapie aanwezig die thuis als co-therapeut optreedt.

 

Als logopedist richten we ons op:
– het versterken van tong- en lipkracht;
– het afleren van foutieve reflexen;
– het versterken van tong- en lipkracht;
– het aanleren van een neusademhaling via de Buteyko methode;
– het aanleren van een goede tongplaatsing in rust;
– het aanleren van een correct slikpatroon;
– het verbeteren van de uitspraak;
– het conditioneren van de nieuwe gewoonten.
Bovendien kunnen de afwijkende mondfuncties een negatieve invloed hebben op de gezondheid van een opgroeiend kind. Ze veroorzaken een onderontwikkeling van de bovenste luchtwegen, waardoor op latere leeftijd allerlei klachten kunnen ontstaan. Denk aan hypopnoe, een slaapgestoorde ademhaling (slaapapnoe), snurken, kaakgewrichtsproblemen en nek- en rugklachten. En wist je dat er na orthodontisch behandelen vaak herval optreedt, wanneer afwijkende mondfuncties niet eerst gecorrigeerd zijn?